• Print
close

Bedrijf starten Deel 1

Eigen bedrijf beginnen deel 1

Een eigen bedrijf starten in 10 stappen – Deel 1

Het starten van een eigen bedrijf is voor veel mensen een droom. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor het ondernemerschap en dat om verschillende redenen. Een eigen onderneming kan naar wens ingericht worden en dat gevoel van vrijheid geeft grote voldoening. Daar komt wel bij kijken dat je als bedrijfseigenaar vaak meer verantwoordelijkheid draagt dan als werknemer in loondienst. Sta je op het punt om zelf een bedrijf te starten? In dit artikel lees je 10 handige tips die je op weg helpen.

1. Waarom wil je een eigen bedrijf starten?

Voordat er een plan op tafel komt, is het belangrijk om te bepalen waarom je eigenlijk een eigen bedrijf wil beginnen. Denk na over welke diensten je wilt leveren en welke producten je wilt distribueren of produceren. Probeer de antwoorden op deze vragen zo kort en bondig mogelijk samen te vatten. Uiteindelijk worden deze gegevens opgeschreven in het businessplan.

2. Waarmee onderscheid je je binnen de sector?

Het doel is duidelijk, dus tijd voor de volgende stap. Waarschijnlijk heb je al een beeld geschetst hoe je je wilt onderscheiden binnen de branche. Belangrijk is om hier goed onderzoek naar te doen. Hoe doen concurrenten het en waar laten zij steekjes vallen? Zoek goed uit wat je potentiële klanten willen en hoe je ervoor zorgt dat ze dat ook krijgen. Verken de markt en breng zowel de positieve als negatieve punten goed in kaart.

3. Zijn er voldoende financiële mogelijkheden?

Bij het starten van een eigen bedrijf maak je als ondernemer altijd een investering, of dat nu de aanschaf van een bestelbus, bedrijfsruimte of kantoormateriaal is. Maak een plan waarin de financiën overzichtelijk worden weergegeven. Iemand die als zelfstandige contentschrijver aan de slag gaat, heeft vanzelfsprekend veel minder nodig dan iemand die een webwinkel met kleding begint. Kun je zelf niet voldoende investeren met eigen geld? Bespreek dan de opties voor een financiering met verschillende banken.

4. De bedrijfsnaam, een belangrijk visitekaartje voor je onderneming

Het bedrijfsdoel, de doelgroep en de financiën zijn op orde. Nu volgt een van de belangrijkste punten: de bedrijfsnaam. Het is daarbij van belang dat de naam die je op het oog hebt niet al in gebruik is of sterk lijkt op die van een ander bedrijf. Verken daarom het internet en het register van de Kamer van Koophandel om een kopie van een bestaande bedrijfsnaam te vermijden. Probeer een naam te kiezen die pakkend is en aansluit op de diensten en producten van je bedrijf.

5. Begin je een onderneming als zzp’er of met personeel?

Bij de inschrijving van de Kamer van Koophandel moet je doorgeven welke rechtsvorm de onderneming gaat dragen. Een zelfstandige heeft weer andere rechten en plichten dan een besloten vennootschap of een vennootschap onder firma. Welke rechtsvorm bij de onderneming past, hangt af van een aantal factoren. Het is raadzaam om je daar van tevoren goed over te informeren.

Benieuwd naar deel 1 van dit artikel? Klik dan hier en lees verder.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page